Valutapaar

Valutaparen zijn de instrumenten die worden verhandeld op de Forexmarkt, waarbij de waarde van de ene valuta wordt vergeleken met die van een andere valuta. Valuta’s worden genoteerd in paren, waarbij de waarde van de ene valuta wordt uitgedrukt in termen van de andere valuta.

Er zijn drie hoofdcategorieën van valutaparen:

  1. Major valutaparen: Dit zijn de meest verhandelde valutaparen en omvatten de meest liquide valuta’s ter wereld, zoals de Amerikaanse dollar (USD), de euro (EUR), het Britse pond (GBP), de Japanse yen (JPY), de Zwitserse frank (CHF), de Australische dollar (AUD) en de Canadese dollar (CAD). Voorbeelden van major valutaparen zijn EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD en USD/CHF.
  2. Minor valutaparen: Dit zijn valutaparen die niet de Amerikaanse dollar bevatten, maar nog steeds valuta’s van grote economieën omvatten. Voorbeelden zijn EUR/GBP, EUR/JPY en GBP/JPY.
  3. Exotische valutaparen: Dit zijn valutaparen die bestaan uit een grote valuta en een valuta van een opkomende markt of een kleinere economie. Deze valutaparen hebben over het algemeen lagere liquiditeit en hogere spreads dan de major en minor valutaparen. Voorbeelden zijn USD/TRY (Amerikaanse dollar/Turkse lira), EUR/TRY (euro/Turkse lira) en USD/ZAR (Amerikaanse dollar/Zuid-Afrikaanse rand).