MACD

MACD staat voor “Moving Average Convergence Divergence”. Het is een populaire technische analyse-indicator die wordt gebruikt om trends en mogelijke keerpunten in de markt te identificeren. De MACD bestaat uit twee lijnen en een histogram:

  1. MACD-lijn: Dit is het verschil tussen twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA’s), meestal berekend over een korte periode (bijvoorbeeld 12 periodes) en een langere periode (bijvoorbeeld 26 periodes). Het geeft de momentumrichting van de prijsbeweging aan.
  2. Signaallijn: Dit is een EMA van de MACD-lijn, meestal berekend over een kortere periode (bijvoorbeeld 9 periodes). Het wordt gebruikt als signaal voor mogelijke koop- of verkoopsignalen.
  3. Histogram: Dit is het verschil tussen de MACD-lijn en de signaallijn. Het histogram helpt handelaren om het momentum van de prijsbeweging te visualiseren.

Wanneer de MACD-lijn boven de signaallijn ligt en het histogram positief is, wordt dit beschouwd als een bullish signaal, wat kan duiden op een mogelijke opwaartse trend. Omgekeerd, wanneer de MACD-lijn onder de signaallijn ligt en het histogram negatief is, wordt dit beschouwd als een bearish signaal, wat kan duiden op een mogelijke neerwaartse trend.

Handelaren gebruiken de MACD vaak om koop- en verkoopsignalen te krijgen, evenals om de kracht en richting van een trend te bevestigen. Het is echter belangrijk om andere aspecten van marktanalyse te overwegen en te combineren bij het nemen van handelsbesluiten.