Bear market

Een bear markt is een marktomgeving waarin de prijzen van activa dalen en het sentiment over het algemeen pessimistisch is. Het wordt gekenmerkt door aanhoudende prijsdalingen, vaak gepaard gaand met een afname van het handelsvolume. In een bear markt hebben investeerders doorgaans weinig vertrouwen in de toekomstige groei van de markt en zijn ze geneigd om posities in te nemen die gericht zijn op het beschermen van hun vermogen of het profiteren van verdere prijsdalingen.

Het beeld van een beer, die met zijn klauwen naar beneden slaat, wordt vaak gebruikt om de kracht en agressie van een bear markt weer te geven. Tijdens een bear markt zijn beleggers bezorgd over economische tegenvallers, dalende bedrijfswinsten en andere negatieve fundamentele factoren die de waarde van activa ondermijnen.

Bear markten kunnen voorkomen in verschillende activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta’s. Beleggers proberen vaak hun vermogen te beschermen door defensieve strategie├źn toe te passen, zoals het verkopen van activa, het innemen van shortposities of het vasthouden van contant geld. Het is belangrijk op te merken dat bear markten niet eeuwig duren en uiteindelijk kunnen worden gevolgd door perioden van herstel of bullmarkten.